Combat Crime Comunicate de presă

Activitate de formare și perfecționare profesională: Atelier de lucru în domeniul investigațiilor criminalistice

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a organizat, în perioada 11 – 14 iunie 2019, un atelier de lucru în domeniul investigațiilor criminalistice, activitate de formare și perfecționare profesională desfășurată în cadrul proiectului “Combaterea criminalității și a corupției”, proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul “Justiție”. La eveniment au fost prezenți domnii Răzvan Horațiu Radu, adjunct al procurorului general, Nicolae Andrei Solomon, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.), Florin Deac, membru CSM.

Lucrările atelierului au fost moderate de doi experți, care au susținut și prezentări pe teme specifice, precum interpretarea criminalistică a urmelor, expertiza dactiloscopică, expertiza balistică, expertiza grafoscopică etc. Totodată, în cadrul acestei activități, au fost prezentate cazuri relevante de către procurorii participanți.

Beneficiarii direcți ai atelierului de lucru sunt 45 de procurori criminaliști  de la unități de parchet din întreaga țară, pentru care evenimentul a reprezentat o oportunitate  de a face schimb de bune practici în domeniul în care își desfășoară activitatea. Prezentul atelier grupează trei ateliere din totalul de 30 destinate formării profesionale specializate a procurorilor de la parchetele din teritoriu.

La activitate au participat și ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și medici de la Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici”(I.N.M.L.) și experți de la Institutul Național de Criminalistică (I.N.C.). În cursul atelierului de lucru au fost prezentări ale reprezentanților I.N.M.L., I.N.C. și Serviciului de Analiză Comportamentală al Poliției Române.

Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat la data de 27.11.2018, fiind primul contract de finanţare semnat în cadrul programului “Justiţie” al actualului Mecanism Financiar Norvegian. Bugetul proiectului este de 4.250.000 de euro, iar perioada de implementare este de 36 de luni. Proiectul este derulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii Ministerului Public de a combate criminalitatea şi corupţia, contribuind, în acest sens, la întărirea statului de drept şi a sistemului judiciar în ansamblul său. Proiectul are două componente: una de formare profesională pentru procurori, ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti, şi cealaltă de achiziţie de echipamente pentru unităţile de parchet, echipamente ce vor contribui la desfăşurarea eficientă a activităţii de urmărire penală.

ID Denumire comunicat Descarca
1 Comunicat – Activitate de formare și perfecționare profesionala Atelier de lucru în domeniul investigațiilor criminalistice Descarca

Va recomandam sa cititi urmatoarele

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept NU ACCEPT

POLITICA DE CONFIDENTIALITATE