Comunicate de presă

Stadiul programului de masterat din cadrul University College of Dublin

Finalizarea celui de al doilea semestru al Masterului în Informatică criminalistică și investigare a criminalității informatice de către specialiști din cadrul Ministerului Public

15 specialiști din cadrul Ministerului Public au finalizat cel de al doilea semestru al programului de Master în Informatică criminalistică și investigare a criminalității informatice, program derulat în cadrul University College of Dublin (UCD) – Centrul pentru Securitate Cibernetică și Investigații Criminalistice Informatice. Participarea la acest program de masterat face parte din componenta de formare profesională a proiectului „Combaterea criminalității și corupției”, finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene.

Studiul disciplinelor incluse în semestrul al doilea al Masterul UCD a reprezentat  pentru participanți un excelent prilej pentru completarea și verificarea cunoștințelor în domeniul investigațiilor digitale, precum și pentru consolidarea potențialului profesional privind activitățile operative pe care aceștia le desfășoară. Astfel, printre materiile semestrului II s-au numărat Advanced Computer Forensics – modul prin care se aprofundează cunoștințe specifice perchezițiilor informatice, Financial Investigation Techniques – Following the Money – modul în cadrul căruia se studiază specificul de documentare a infracțiunilor de spălare a banilor, Programming for Investigators, Advanced Scripting, OSINT Collection & Analysis, VOIP and Wireless Investigations.

În cadrul modulului Financial Investigation Techniques – Following the Money, cursanții au  lucrat la elaborarea unui ghid privind investigațiile financiare ale societăților din mediul on-line, prin colectarea de date despre entități juridice din majoritatea țărilor din UE. Ghidul va fi lansat în cursul acestui an și reprezintă un proiect personal al coordonatorului modulului.

Întrucât forma de învățământ a programului de masterat este cea la distanță, prin intermediul unei platforme online de e-learning, impactul crizei sanitare provocate de Covid – 19 a fost inexistent în ceea ce privește calendarul cursurilor. Provocarea pentru universitatea irlandeză a venit în momentul în care nu s-au mai putut organiza examenele de final în sălile de curs ale UCD. Strategia adoptată de universitate a constat în suplimentarea proiectelor/temelor și  prelungirea termenului de încheiere al sesiunii. Evaluarea finală a participanților s-a desfășurat prin intermediul rezolvării unor proiecte/teme (între două și trei la fiecare disciplină aleasă). Pe baza teoriei predate, studenții au avut de întocmit lucrări de cercetare privind obiective concrete, similare cu lucrările pe care aceștia le întocmesc în cauzele penale, pe baza ordonanțelor procurorilor.

Informații de background:

Contractul de finanțare al proiectului „Combaterea criminalității și corupției” a fost semnat la data de 27.11.2018, fiind primul contract de finanţare semnat în cadrul Programului “Justiţie” al actualului Mecanism Financiar Norvegian. Bugetul proiectului este de 4.250.000 de euro, iar perioada de implementare este de 36 de luni. Proiectul este derulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii Ministerului Public de a combate criminalitatea şi corupţia, contribuind, în acest sens, la consolidarea statului de drept şi a sistemului judiciar, în ansamblul său. Proiectul are două componente: una de formare profesională pentru procurori, ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti, şi cealaltă de achiziţie de echipamente pentru unităţile de parchet, echipamente ce vor contribui la desfăşurarea eficientă a activităţii de urmărire penală.

Proiect finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene. Valoarea grantului acordat proiectului este 4.250.000 euro. Obiectivul proiectului este întărirea capacității Ministerului Public în privința combaterii criminalității și a corupției.

 

 

ID Denumire comunicat Descarca
1 Comunicat – Stadiul programului de masterat din cadrul University College of Dublin Descarca

 

Va recomandam sa cititi urmatoarele

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept NU ACCEPT

POLITICA DE CONFIDENTIALITATE