Combat Crime

Conferința finală a proiectului a proiectului “Combaterea criminalității și a corupției” (12 aprilie 2024, Poiana Brașov)

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), în calitate de promotor de proiect, a organizat, în cursul zilei de 12 aprilie 2024, Conferința finală a proiectului “Combaterea criminalității și a corupției”, eveniment la care au participat reprezentanții Operatorului de Program – Ministerul Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, partenerilor de proiect – DNA, DIICOT, Academia Internaţională Anticorupţie (IACA), precum și procurori din mai multe unități de parchet din Ministerul Public.

În cadrul activităților implementate în acest proiect, IACA a realizat o evaluare exhaustivă a resurselor generale utilizate de către Ministerul Public în desfăşurarea investigaţiilor financiare. În acest sens, a fost elaborat un raport de analiză, care a vizat perioada 2018 – 2022, precum și o curriculă de formare profesională în domeniul investigaţiilor financiare, atât pentru nivel de bază, cât şi pentru nivel avansat.

În ceea ce privește componenta de formare profesională a procurorilor, specialiștilor, ofițerilor de poliție judiciară și grefierilor, au fost finalizate următoarele activități:

  • Un număr de 15 specialişti în percheziţii informatice şi analiza informaţiilor au beneficiat de formare profesională la University College of Dublin – School of Computer Science.
  • În cursul anului 2019, un număr de 45 de procurori criminaliști din cadrul unităților de parchet de pe lângă tribunale au participat la un atelier de lucru dedicat investigării infracțiunilor de mare violență.
  • În cursul anului 2020 au fost organizate, la nivelul PÎCCJ, 5 ateliere de lucru în domeniul combaterii infracţiunilor contra mediului înconjurător și 5 ateliere în domeniul combaterii evaziunii fiscale şi spălării de bani. 291 de procurori şi specialişti au participat la aceste ateliere de lucru, organizate în format online.
  • În cursul anului 2022 – începutul anului 2023, aproximativ 175 procurori şi specialişti din cadrul celor trei structuri de parchet au participat la ateliere de lucru în domeniul investigării tranzacţiilor cu criptomonedă.
  • De asemenea, 28 de specialişti din cadrul PÎCCJ, parchetelor de pe lângă curţile de apel, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată au obţinut calificările Cellebrite Certified Operator şi Cellebrite Certified Physical Analyst.
  • 151 de procurori, specialişti, ofiţeri de poliţie judiciară și grefieri din cadrul DIICOT, atât din Structura Centrală, cât şi din structurile teritoriale au participat la 7 ateliere de lucru în format online, în domeniul comunicării şi tehnicilor speciale de audiere.
  • 25 de procurori, polițiști și specialiști din cadrul DIICOT au participat la cursuri în materia combaterii migrației ilegale și a terorismului .
  • 164 de procurori, ofițeri de poliție judiciară, specialiști și grefieri din cadrul DNA au participat la cursuri de formare profesională în domeniul comunicării.
  • În cursul lunilor martie – aprilie 2024, un număr de 20 de procurori, specialiști și ofițeri de poliție judiciară cu atribuții în combaterea criminalității organizate au participat la 4 sesiuni de formare profesională specializată axate pe utilizarea unei aplicații de investigare a tranzacțiilor cu criptomonedă.

Cu referire la componenta care vizează dotarea unităților de parchet cu echipamente tehnice moderne, pe durata întregului proiect au fost dotate cu echipamente tehnice moderne unități de parchet de la nivel local și central, din cadrul tuturor celor trei structuri implicate. Dintre aceste echipamente amintim:

  • un autolaborator criminalistic complet dotat, singurul de acest fel aflat în dotarea Ministerului Public, achiziționat în cursul anului 2020;
  • o serie soluții software și de echipamente tehnice a căror utilizare va contribui la desfășurarea în condiții optime a investigațiilor penale.

Informații de background:

Contractul de finanțare al proiectului „Combaterea criminalității și corupției” a fost semnat la data de 27.11.2018, fiind primul contract de finanţare semnat în cadrul Programului „Justiţie” al actualului Mecanism Financiar Norvegian.

Proiectul este derulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA.), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) și Academia Internațională Anticorupție (International Anti-Corruption Academy – IACA) .

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii Ministerului Public de a combate criminalitatea şi corupţia, contribuind, în acest sens, la consolidarea statului de drept şi a sistemului judiciar, în ansamblul său. Proiectul a avut două componente: una de formare profesională pentru procurori, ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti, şi cealaltă de achiziţie de echipamente pentru unităţile de parchet, acestea din urmă contribuind la desfăşurarea eficientă a activităţii de urmărire penală. 

Proiect finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene. Valoarea grantului acordat proiectului este 4.250.000 euro. Obiectivul proiectului este întărirea capacității Ministerului Public în privința combaterii criminalității și a corupției.

Va recomandam sa cititi urmatoarele

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept NU ACCEPT

POLITICA DE CONFIDENTIALITATE